gÖRA EGNA LJUS – NYBÖRJARE

Att göra egna ljus utan doft och färg är ganska enkelt. Vi har gjort denna basinstruktion så du kan enkelt och snabbt komma igång med att göra egna ljus. Observera att doft och färg påverkar hur ljusen brinner, därför koncentrerar vi i denna instruktion endast på tillverkning av doftfria ljus.

Instruktionen nedan är för 10 stycken ljus i 100 ml plåtburkar. Du kan använda egna glas eller burkar. Grunden i ljustillverkning är att hitta rätt veke för ditt ljus, det är det som kommer att avgöra hur bra ljusen brinner. Det gör du genom att mäta diameter på bredaste stället av behållaren som du tänkte att använda för dina ljus. Guiden om vilka vekesstorlekar som passar för olika diametrar hittar du här.

Hur mycket vax som behövs för behållaren du har valt att använda för ljustillverkning räknar du enklast genom att fylla behållare med vatten och väga hur många gram det blev. Lägg till lite extra vax så du har att fylla på i fall du har vägt fel.

Instruktion för 10 stk sojaljus i plåtburkar.

1 kg Sojavax C3

10 stk Stabilo vekar

10 stk vekeshållare

10 stk plåtburkar med lock (100 ml)

Häftkuddar

Gör egna ljus – Du behöver:

1 mindre skål eller kanna.

1 kastrull

1 sked

Termometer

Gör såhär: 

  1. Väg upp det vax du behöver i en mindre skål eller kanna. En plåtburk rymmer cirka 90 gram ljusvax (till kanten). Du kan göra alla ljus samtidigt eller bara några.
  2. Fixera ljusveken i mitten av varje plåtburksbotten med hjälp av en häftkudde. Centrera veken ovanpå burken med hjälp av ljusvekeshållare så den ligger precis i mitten av burken.
  3. Låt vaxet smälta i ett vattenbad. KOKA EJ!  Mät temperaturen på blandningen. Det är bäst att hälla vid 60-65°C eller när vaxet börjat kallna. Fyll burkarna med ljusvax.
  4. Låt ljusen stelna i 24 timmar. En av fördelen med att använda Sojavax C3 är att den lämnar fin och slät ljusyta. Om du av nån anledning behöver jämna ut ljusytan då kan du göra det genom att smälta den med hjälp av värmepistol eller häll över lite smält ljusvax.
  5. Klipp veken till 0,5 cm innan du tänder ditt ljus, på de sättet har du lägre låga och ljuset brinner längre.