Att göra egna sojaljus

I dagsläget är ljus gjorda på paraffin näst intill historia. Fler och fler människor månar om naturen och sin egen hälsa. Tyvärr så har de flesta har dålig kunskap om vad ljus baserade på paraffin innehåller och vad vi egentligen andas in under tiden de brinner. Nya och mer hälsosamma produkter utvecklas hela tiden och även när det gäller ljustillverkning har det kommit många nyheter. Det finns många alternativ till paraffinljus, t.ex. bivax, stearin, palmvax, rapsvax, olika oljor och vaxblandningar. I början av 90 talet började man tillverka vax från sojaolja (olja från sojabönor) och en ny era inleddes. Fler och fler ljustillverkare använder numera vax från sojaolja när de tillverkar ljus och idag använder även hobbytillverkare sojavax.

I Tvålkökets sortiment har vi Sojavax C3

Till skillnad från andra alternativ så är är sojavaxet ett mer naturligt och miljövänligt val. Sojabönan är en lättodlad, förnyelsebar planta, därför har sojavax mindre påverkan på miljön och är ett mer hållbart val. Ett bra val för både dig och naturen.

Sojavax C3 är framställd för tillverkning av värmeljus eller doftljus i glas eller metallbehållare. Sojavax C3 är mjukt vax och passar därför inte till fristående ljus.

VARFÖR VÄLJA SOJAVAX C3?

  • Soja är ett förnybart och miljövänligt material.
  • Vaxet krymper ytterst lite och har därför god vidhäftning i behållaren. 
  • Vaxet brinner rent och smälter vid lägre temperatur. 
  • Färgen är jämn, krämigt vit och ger perfekt yta på ditt ljus vid rätt hantering. 
  • Vaxet har mycket bra doftspridning och klarar en doftkoncentration på ca 6-8%
  • Vaxet är icke toxiskt och fläckar går enkelt ta bort vid spill. Även textilier.

HUR LYCKAS JAG MED MITT SOJALJUS?

Veke, temperatur och tester.

Hemligheten till ett väl brinnande ljus är att välja rätt veke, vi väljer Stabilo. Stabilo vaxade vekar är belagda med sojavax, kommer förmonterad på en ljusplatta och finns i 14 storlekar. Här kan du läsa storleksguide till Stabilo veken.

Vaxet har en låg smältpunkt på ca 60-65 grader och värms upp över vattenbad, viktigt är att inte överskrida för hög temperatur och det får absolut inte koka. Doftolja tillsätts under omrörning, koncentrationen doftolja rekommenderas ligga mellan 6-8%. Tillsätt ca 6-8g doft per 100g ljusvax. 

Vill du tillsätta ljusfärg så skall detta också göras under omrörning. Du kan prova om du är nöjd med färgen genom att droppa lite på hushållspapper och låta det stelna, så ser du på ett ungefär hur slutresultatet kommer bli.

Tänk på att ljuset kan brinna annorlunda beroende på hur mycket doft eller färg du tillsätter så vi rekommenderar att du testar göra ljus med olika vekar och provar dig fram till det resultat du vill ha.