Kontakta oss om du inte hittar svar på din fråga.

Eteriska oljor är pressade från växter och kan kategoriseras som en naturlig produkt. Doftoljor som Tvålköket säljer är oftast en blandning mellan naturliga eteriska oljor och syntetiska ämnen.

Varje producent av doftoljor håller sitt recept hemligt. EU’s regler kräver inte innehållsdeklaration för doftoljor så därför hittar man inte exakt vilka ingredienser som finns i parfym, doftoljor och aromer. På samma sätt är det med smaksättningar i maten. Oftast är doftoljor gjorda på naturliga och syntetiska ämnen samt alkohol.

Både eteriska oljor och doftoljor kan vara irriterande och allergiframkallande. Vissa eteriska oljor kan vara toxiska om de tillsätts i för stora mängder och används direkt på huden.I Tvålkökets sortiment finns det doftoljor som är allergivänliga. De innehåller inte de 26 allergener som är markerade i EU kosmetiska direktiv. Det  finns en egen kategori för allergivänliga doftoljor.

Det kan du göra. De doftoljor som har högre andtändningstemperatur är markerade och kan användas i ljustillverkningen. Doftoljor med låg antändningstemperatur passar inte för ljustillverkning. Vi har inte testat varje doftolja och kan därför inte garantera hur de brinner i kombination med olika vaxer och vekar. Vi rekommenderar att du testar själv och ser om du är nöjd med resultatet. Det är möjligt att Tvålköket kommer att erbjuda speciella, testade doftoljor för ljustillverkning.

Vi är direktåterförsäljare av Stephenson tvålmassa i Sverige. Deras produkter säljs över hela världen och är mycket uppskattad bland tvåltillverkare.

Vit tvålmassa ger pastell toner. Använd transparent tvålmassa om du vill få fram rena färger.

Vi rekommenderar att använda upp till 2 procent av doft- eller eteriska oljor. Oftast räcker det med 1 procent. Börja med mindre andel och se vad du tycker bäst om.

Det räcker oftast några droppar för att färga 100 gram tvålmassa, börja med små mängder.

Nej, det gör den inte. Du kan göra tillverka tvålar med flera färglager utan att färgerna kommer att rinna över.

Många vaniljbaserade doftoljor missfärgar tvålar. Vi rekommenderar att du testar olika kombinationer innan du börjar producera större mängder.

Det kan du göra, fast vi rekommenderar att använda torkade blommor bara för dekoration för tvålens yta när du gör tvål från tvålmassa. Torkade blommor missfärgar oftast glycerintvål. De fungerar bättre i kallrörd tvål. Testa alltid olika kombinationer innan du börjar producera större mängder.

Tvålköket erbjuder redan rabatt på frakten för större beställningar. Tyvärr kan vi inte erbjuda flera rabatter samtidigt. Vissa produkter kan köpas i större förpackningar som ger bättre pris.

Ja det kan vi. Ni är välkomna med frågor eller funderingar. Vi hjälper gärna till om vi kan.

För tillverkning och försäljning av kosmetiska produkter gäller olika regler. Mer information finns på Läkemedelsverkets hemsida.

Våra produkter är oftast certifierade av SOPA, USDA, Eco Cert, Soil Assosiation och Fairtrade.

Ja, det gör vi. Kontakta oss för mer information.

Det är en fast fraktkostnad på 48 kronor på alla inrikes beställningar och fraktfritt för ordar över 700 kronor. Du kan läsa om våra villkor här.

Vänligen kontakta oss så kan vi tipsa vart ni kan hitta det.

Det flesta bilder vi har är köpta från en bildbank. Ni kan använda våra egna bilder för eget bruk fast vi skulle uppskatta att ni mejlar och frågar först.

OBS! Vi tar inte ansvar för slutprodukter du skapar. Vi kan bara ge rekommendationer. Vänligen kontakta oss on du har frågor angående ingredienser.

48 tankar om “Vanliga frågor

 1. Felicia Olsson says:

  Hej!
  Jag och mina två vänner ska göra ett UF-företag där vi ska tillverka och göra ekologiska badbomber.
  Har kikat runt på sidor efter olika oljor och aromoljor.
  Min fråga till dig är, vilken sorts oljor rekommenderar du för badbomber? Eteriska oljor, eller aromoljor?
  Eller funkar vilket som av dem?

  Med vänliga hälsningar Felicia

  • Sofia says:

   Hej!

   Ni kan välja själv om ni vill använda doftoljor eller eteriska oljor. Det är en smakfråga. Jag skulle nog använda eteriska oljor då de är vänligare dofter för avkoppling och bad men som sagt, det är en smakfråga.

   Hälsningar,

   Sofia

 2. Emelie Andersson says:

  Hej! Jag och min kompis driver ett UF företag och vi ska tillverka egna highlighters och planerar att använda mica-pulver men vi hittar inga recept och undrar om ni vet vilka ingredienser man behöver för att kunna göra highlighters och om ni kanske vet något recept?

 3. Inga-Lena says:

  Hej,

  Jag vill tillverka både fasta tvålar och flytande castiletvål och behöver köpa kaustiksoda och släckt kalk (potassiumhydroxid). Var kan jag köpa dessa kemikalier antingen på nätet eller i fysisk butik (bor i Stockholm).

  Tack på förhand

 4. Johnny says:

  Hej! Fick tvålmassa samt oljor i present häromveckan. Vill bara höra lite ang. tilllvägagångssättet. Är det bara att smälta ner massan i vattenbad och tillsätta oljorna?

 5. Therese says:

  Går det att använda doftoljor i läppcerat eller tex lippscrub? Eller bör det vara en aromolja/smakessens i istället?

  • Sofia says:

   Hej Therese!

   För cerat och läppskrubb passar aromoljor som är godkända för det. Doftoljorna är godkända för kroppen och ljusen.

   Hälsningar,

   Sofia

 6. Liselotte Svahn says:

  Undrar om det är ok att sälja tvålar gjord på er tvålmassa? Ni har väl redan ok från Läkemedelsverket? Känns märkligt att betala dubbelt för samma produkt.

  • orderadmin says:

   Om du väljer att sälja tvålmassan som den är utan att tillsätta doft och färg då kan det gå. Så fort man tillsätter andra ingredienser och ändrar på receptet då blir det en ny produkt som behöver registreras på nytt. Mvh, Sofia

  • Sofia says:

   Kallrörd tvål behöver cirka 3-4 veckor för att mogna. Detta för att överblivet vatten ska få avdunsta och tvålen ska bli hårdare. Kallrörd tvål är klar (den är inte frätande) efter 24-48 timmar men den behöver torka till, annars är den för mjuk och det går åt mera tvål än när den är helt torkad.

 7. Johanna says:

  Hej! Vi har köpt badbombs-kittet från er och vi hade tänkt tillverka dessa och sälja i vårt UF. Är det godkänt från läkemedelsverket eller måste man registrera om det? Vi har även köpt andra doftoljor från er, men som inte ingår i kittet. Vad är ok att sälja och inte?

  • orderadmin says:

   Hej Johanna,

   Det är bäst att ni läser på Läkemedelsverkets hemsidan och kontaktar dom vid dessa frågor. Det är ansvarig myndighet i Sverige för liknande frågor.

   Hälsningar,

   Sofia

 8. mykorrhizamycel says:

  Hej! Har en fråga gällande tvåltillverkning. Ifall man vill tillverka egen transparent glycerintvål, vad för typ av alkohol bör man använda? Förstår att den behöver vara hög i % halt men är det systembolaget man bör vända sig till för att få tag på rätt grej, eller finns det någon annan alkohlmarknadsprodukt som går att skaffa i vanliga affärer?
  Hälsning Ines

  • orderadmin says:

   Hej Ines!

   Svårt att säga exakt vilken alkohol som skulle kunna funka. Har aldrig provat göra glycerintvål själv. Vanliga alkoholen kan du köpa endast på Systembolaget. Det finns isopropylalkohol tex. på Kjells men jag är osäker på om den kommer att funka bra i tvålen och vilka tillsatser den kan ha. Du får prova dig fram.

   Lycka till!

   Sofia

  • orderadmin says:

   Hej Marie.

   Vi skickar varor med DHL. Efter en snabb koll så verkar det som att DHL har ca 4 dagar leveranstid till Varberg, men det går inte att garantera att det absolut är så. Det kan ta tre dagar. Det kan också ta fem dagar. Allt beror på DHL. Vi kan bara se till att skicka paketet så fort som möjligt efter en beställning. Oftast skickas paketet dagen efter att beställningen är gjord.

   Jag hoppas det svarar på din fråga.

   Med Vänlig Hälsning

   Cia Öberg
   Tvålköket

 9. Tova says:

  Hej! Vi ska driva ett Uf företag och tänkte tillverka tvål och badbomber. Hur många tvålar räcker 1 kg tvålmassa till? Och vilka formar utgår ni då ifrån när ni får antalet så vi kan få samma antal!!

  • orderadmin says:

   Hej!
   Tack för din fråga.
   På våra tvålformar så står det oftast hur mycket tvålmassa man rymmer i formen.
   Så om du vill ha till exempel 10 st tvålar ut ur 1 kg tvålmassa, så bör en tvål vara ca 100 g tvålmassa för att få 1 kg till 10 stycken tvålar.

   Hoppas att det svarar på din fråga.

   Cia
   Tvålköket

 10. Ann says:

  Hej!
  Jag har börjat göra egen tvål med hjälp av melt-and-pour och har ett gäng eteriska oljor som jag försökt experimentera med. Problemet är att jag inte riktigt får till en sån där härlig doft som en bra “köpetvål” kan ha. Funderar nu på om det istället går att tillsätta vanlig parfym (eau-de-parfum eller eau-de-toilette). Är det någon av er som har testat och har erfarenheter att ge? Och om det funkar att använda det, hur behöver jag i så fall tänka när det gäller mängden?
  Vänliga hälsningar,
  Ann

  • orderadmin says:

   Hej Ann! Roligt att du har börjat tillverka egen tvål. Vanlig parfym är inget vi rekommenderar att använda i tvåltillverkning. Den innehåller alkohol och ämnen som man kanske inte vill ha i sina tvålar. Vi har stort utbud av olika doftoljor för tillverkning, dessa är parfymer avsedda för tillverkning fast utan tillsatser som man har i eau-de-parfum flaska.

  • orderadmin says:

   Hej!

   Leveranstid beror på var i landet du befinner dig men vanligtvis 2-4 arbetsdagar. Gällande produkter mejla gärna order@tvalkoket.se om vilka produkter mer konkret du undrar om.

   Hälsningar,

   Sofia Grödahl
   Tvålköket

 11. Charlotte says:

  Varför Blir tvålen mjuk efter någon dag. Gjuten i form av tvål massa.
  Har testat att den ligger i rumstemperatur och selufanpåse men den mjuknar
  Vänligen
  Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *