Introduktion i naturtvåltillverkning. Vad är tvål?

När det gäller tvåltillverkning så finns det inte så många metoder att välja på. Vill man göra egen tvål från grunden då kommer man göra en så kallad naturtvål där fetter och oljor förtvålas med hjälp av basisk ingrediens. Det är just så man gjorde tvål, innan det kom industriella lösningar där tvål blandas ihop från olika färdiga löddrande ämne – tensider/surfaktanter (som SLS, cocomidopropyl betain, osv.), även de har mer eller mindre gått genom förtvålningsprocessen fast vi ser inte och får inte uppleva det som vi gör när vi tillverkar egen tvål. Även glycerintvål är sammanställd av en blandning av både naturtvål och färdiga tensider. Förtvålning betyder att fettsyra (olja) reagerar med bas (kaustiksoda) och skapar fettsyresalt (tvål).

Förr i tiden blandade man fetter med aska (bas) vilket gjorde att fetterna förtvålades. Idag använder man oftast ren kaustik soda.

Minns ni vad ni lärde er i kemiklassen i års kurs 7-9 eller i gymnasiet? Fick ni göra tvål? Tror många har glömt hur det går till. Så låt oss väcka minnet och gå genom hela processen en gång till.

kallrördtvål

För att förtvålningen ska ske behöver man kaustik soda (hydroxid) och oljor eller fetter (fettsyror).

Hydroxid: I tvåltillverkning använder man natriumhydroxid (sodium hydroxide) för tillverkning av hårda fasta tvålar och kaliumhydroxid (potassium hydroxide) för flytande tvål. De ger liknande kemisk process i tvåltillverkning fast med annorlunda fysisk form (fast eller flytande).

Fettsyror: Olika oljor och fetter innehåller olika fettsyror. Dom mest förekommande syror i tvåltillverkning är oljesyra, linolsyra, stearinsyra, palmitinsyra, myristinsyra, ricinsyra. Det är fettsyror som avgör tvålens egenskaper. Så genom att medvetet välja och kombinera olika syror (vi vet det när vi bestämmer oss vilka oljor kommer användas i tvåltillverkning) kan vi påverka tvålens slutliga egenskaper. Till exempel kommer tvål som innehåller mycket linolsyra (tvål med hög kokosfett) ha följande egenskaper: hård, bra rengöring, stora bubblor, uttorkande. Mer om det när jag kommer att skriva om hur man sammansätter ett eget tvålrecept.

Låt oss titta på tvål ur kemiskt perspektiv.

Natriumtvål (förtvålas med natriumhydroxid) = Natrium salt av olika fettsyror

Kaliumsåpa (förtvålas med kaliumhydroxid) = Kalium salt av olika fettsyror

Hydroxiden och fettsyrorna reagerar med varandra genom hydrolys – en process som bildar glycerin (glycerol) och tvål. Glycerin är tvåltillverkningens biprodukter som blir kvar i tvålen. Glycerin är väldigt bra fuktbindrare som lämnar tunn hinna på huden som skyddar från uttorkningen och hjälper att transportera fukt från luften in i huden. Därför är naturtvål sällan uttorkande. Hydrolys är en process som genererar värme (därför blir tvålen varm).

Så nu vet vi att hydroxid + fettsyra = salt av fettsyra

Exempel: Vetenskapligt namn enligt INCI skulle för fast förtvålad kokosfett vara följande:

Sodium hydroxide + cocos nucifera oil = Sodium cocoate (salt av kokosfett) och glycerin, där sodium refererar till natriumhydroxid.

Och för flytande förtvålad kokosfett:

Potassium hydroxide + cocus nucifera oil = Potassium cocoate (salt av kokosfett) och glycerin där potassium refererar till kaliumhydroxid.

Vattens roll i tvåltillverkning.

Vatten används i tvåltillverkning som lösningsmedel för hydroxider. Genom att tillsätta vatten till processen får man flytande smet som ger oss möjlighet att jobba och ”leka” med tvålsmeten tills vi får den utseende för tvålen som vi till.

Vatten kan ersättas med andra flytande ingredienser som getmjölk, kokosmjölk, öl, vin, fruktjuice, mm. Syftet med det är att transportera ingrediensernas egenskaper till tvål. Mer om det när vi kommer till sammansättning av egen tvål recept.

 

Varför ska man överhuvudtaget tillverka egen tvål undrar ni säkert nu? Därför att på det sättet kan man kontrollera hela processen och vilka ingredienser som ingår i ens produkt. Man kan välja vilka ingredienser man vill använda och utesluta och man kan välja om man vill doftsätt tvål och vad man vill använda för att göra det. Men framför allt så tycker jag att det är kul att göra själv!

 

 

3 tankar om “Introduktion i naturtvåltillverkning. Vad är tvål?

  1. Cattis says:

    Hej jag har en fråga, letar överallt men hittar inte svar. Varför luktar inte mina tvålar gott, jag använder eteriska oljer? Jag har mer en det står men luktar inte gott.

    • orderadmin says:

      Hej Cattis! Vilka eteriska oljor har du använt och vad menar du när du skriver att det luktar inte gott? Eteriska oljor beter sig lite olika i kallrörd tvål, lätta dofter brukar försvinna snabbt och inte lukta alls. Oftast är bäst att blanda olika eteriska oljor för att få en hållbar blandning. Citrusdofter funkar sällan i kallrörd tvål, samma även för lavendel, den bör blandas med andra eteriska oljor för stadigare doft. Vill du ha mycket doft på din tvål då rekommenderar jag syntetiska doftoljor. Hälsningar, Sofia

  2. Miriam Hallin says:

    Hej!
    Jag försöker stämpla mina tvålar utan att lyckas. Det kladdar och fastnar i stämpeln. Vad gör jag för fel?
    Mvh
    Miriam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *