Doftvax med torkade blommor

Doftvax är ett enkelt alternativ till doftljus. Du lägger ner formade doftvaxbitar i aromlampan där de får smälta och sprida doft. Doftvax kallas även för tarts, melts eller vaxkakor. Fördelar med att använda doftvax istället för doftljus är många. Det är snyggt med en aromalampa, du kan byta doft när du vill och du kan “släcka” ditt doftvax när som helst (i jämförelse med doftljus så behöver man låta ljuset brinna ändå till kanterna vilket kan ta några timmar).

Ur praktiskt perspektiv så går tillverkningen till betydligt snabbare och enklare. Plus att du kan använda micas för färgning, torkade blommor och blad, kaffebönor, sten eller vilka som helst andra material för dekoration av dina doftvax. Du kan göra doftvax i oändliga kombinationer av färg och doft, samt använda dig av olika formar. Eteriska oljor är svåra att använda i doftljus eftersom de brinner dåligt i kontakt med veken. Med doftvax har man inte det bekymret. Du kan skapa dina egna unika blandningar för olika tillfällen och humör.

När du ska göra doftvax ska du använda dig av hårdare typ av vax, blockljusvax även kallad pillar blend eller pb. Det för att du ska få dina formade doftvax enklare ut från formen.

Här kommer en DIY instruktion hur du gör doftvax med torkade blommor och blad.

Du behöver:

230 g Kerasoy 4120

15 g torkade blommor och blad

20 g eteriska oljor för doftsättning (tex. rosmarin, citrongräs och lavendel gör en härlig doftkombo)

En rostfri kanna

Kastrull att göra vattenbad

Isbitsform eller annan form du önskar att använda

Sked

Aromalampa förstås och värmeljus

Gör så här:

 1. Väg vax i en rostfri kanna.
 2. Värm vatten i en kastrull.
 3. Smält vaxet i vattenbadet.
 4. Låt vaxet svalna till cirka 60-65 grader eller tills du ser att vaxet börjar tjockna runt kanterna.
 5. Tillsätt blommor och doft.
 6. Häll blandningen i formarna och låt svalna.

Lycka till!

2 tankar om “Doftvax med torkade blommor

  • Linda Granberg says:

   Hej Susanne! Om man vill forma den då bör man använda hårdare typ av vax som den som man använder till blockljus. Tex. Ecosoya pb, bivax eller blockljusvax eller stearin. Lycka till! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *