Basinstruktion för tillverkning av kallrörd tvål

Basinstruktion för tillverkning av kallrörd tvål

Uppdaterad version.

Du behöver:

 • Skyddsglasögon, skyddshandskar och förkläde. Eventuellt en långärmad tröja för att skydda armarna.
 • Elektronisk våg
 • Stavmixer
 • Termometer
 • Glasburk eller glasbägare för lutblandningen
 • Skål eller bägare för vägning av kaustiksoda
 • Rostfria, silikon eller värmetåliga plastskedar
 • Skål eller bägare att smälta fetter/oljor i
 • Större skål för tvålblandningen
 • Mindre skål eller bägare för tillsatser som färg, örter och doft
 • Tvålform – Du kan använda dig av olika förpackningar från t.ex. yoghurt, mjölk eller grädde (se till bara att det är ordentligt diskade). För tvåltillverkning passar det bra med silikonformar eller värmetåliga formar av plast. Trä, stora plastformar och aluminiumformar eller formar från andra material bör täckas med bakplåtspapper först.

Några saker att komma ihåg innan du sätter igång.

 • Det låter läskigt med lut men tänk på att det är som att baka. Med rätt skydd är det ingen fara. Ta alltid på dig handskar och skyddsglasögon när du tillverkar tvål, på samma sätt som när du skyddar dig vid bakning för att slippa bränna dig.
 • Kaustiksoda är frätande. Får du lite på huden så är det bara att tvätta av med vatten och sätta på lite salva så kommer det att bli bra.
 • Undvik aluminium. Den reagerar med lut. Gäller skedar, skålar, formar m.m.
 • Stavmixer behövs för att sätta fart på förtvålningen. Det går att göra det för hand men det kan ta flera timmar att få rätt konsistens.
 • Var beredd på att allt inte går som du hade tänkt dig från första början. Att göra tvål är kemi och det fungerar inte alla gånger. Ge inte upp efter första försöket.
 • Tänk också att olika tillsatser kan påverka förtvålningen. Vissa doftoljor kan göra att tvålmassan tjocknar för fort eller tvärt om blir massan lös och rinnande. Vi testar våra oljor och försöker upplysa hur de reagerar i recept för kallbörd tvål. Du kan även följa våra egna recept där vi har redan testat olika doftoljor och de fungerar bra.

Nu skall vi göra tvål….

1. Ta på dig skyddsutrustningen.

2. Dubbelkolla att du har tagit på dig skyddsutrustningen!

3. Väg alla ingredienser som du ska använda enligt ditt recept. Använd olika skålar/bägare för olika ingredienser, då är du säker att du har vägt allt rätt.

4. Börja med att förbereda lutblandningen. Rör om vattnet sakta medan du tillsätter kaustiksoda, lite i taget. Kom ihåg att aldrig tillsätta vattnet till kaustiksodan. Kaustiksoda ska alltså blandas i vattnet, inte tvärt om. Blandningen blir varm och mjölkig. Rör om den tills kaustiksodan har lösts upp helt och vätskan har blivit genomskinlig. Sätt blandningen åt sidan.

5. Värm fetter och oljor. Du kan göra det i mikron eller på spisen i ett vattenbad. Mät temperaturen på din oljeblandning. Den ska vara mellan 30 och 50 grader.

6. Ha koll på temperaturen. Generellt sägs det att man ska blanda oljeblandningen med lut då båda är mellan 30 och 50 grader. Dessutom får inte dess temperaturskillnad vara mer än 10 grader (T.ex. Lutblandningen är 50 grader och oljeblandningen är 40 grader). Det här är generella rekommendationer och du kommer så småningom att hitta ditt eget bästa sätt att göra tvål.

7.  Blanda tvålmassan. När båda delarna har rätt temperatur är det dags att blanda tvålmassan och sätta igång förtvålningen. Tillsätt lutblandningen och färg till fettblandningen. Rör om med en sked. Börja mixa med en stavmixer, gör det pulserande med intervaller 3 sek blandning, 3 sek paus – på det sättet hinner inte tvålen förtvålas för fort och du kommer att ha bättre koll på hur massan tjocknar.  Massan är klar när den har nått yoghurtliknande konsistens och du kan se tydlig avtryck av mixern på tvålmassans yta. Att nå rätt konsistens kan ta allt från några sekunder till en timme. Allt beror på recept och tillsatser.

8. Nu kan du tillsätta eventuella tillsatser som torkad blad och doft. Använd inte mixer utan rör i tillsatserna med en sked.

9. Häll massan i en tvålform, banka till den mot bordet ett par gånger så du får ut alla luftbubblor och låt tvålen vila i 24-48 timmar.

10. När tvålen har stelnat kan du ta ut den från formen. Skär den i bitar och lägg på tork.

11. Kallrörd tvål bör mogna och torkas i minst 3-4 veckor på ett ställe med bra luftcirkulation. Tvålen är inte längre frätande efter 24 timmar men behöver ändå lite tid på sig för att överblivet vatten skall avdunsta och tvålen ska bli hårdare.

12. Paketera dina tvålar i material som låter tvålen andas. Papper, kartong eller plast med öppna sidor är lämpligast för att paketera kallrörd tvål i.

Lycka till!

 

2 tankar om “Basinstruktion för tillverkning av kallrörd tvål

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *