DIY – Gör egen tvål av våtarv

tvål av våtarv

En av de roligaste sakerna med att göra tvål själv är att man kan variera dem i det oändliga! Inte nog med att man kan välja vilka oljor och fetter man vill använda sig av, man kan stoppa i en massa annat också: kaffe, salt, gurkmeja, havregryn – eller ogräs!

Vad är våtarv?

Våtarv, även känd som nate, är Sveriges vanligast förekommande ogräs, och växer ofta i stora bestånd (vilket underlättar när man ska plocka det). Du har säkert sett den, men kanske inte tänkt på den lilla oansenliga växten med sina vita, stjärnlika blommor. Våtarv är ätlig, och innehåller såväl proteiner som kolhydrater och C-vitamin. Så om du plockar mer än du behöver för din tvål kan du stoppa resten i en sallad! 

Våtarv kan lätt förväxlas med sin släkting hönsarv, men medan hönsarv har en stjälk som är hårig runt om har våtarv bara en sträng med hår längs med ena sidan.

Att göra tvål med våtarv: oljeinfusion

I det här receptet ska vi använda oss av våtarven på två sätt: dels ska vi låta våtarven dra i en av oljorna, dels ska vi göra en våtarvsinfusion som vi använder istället för vatten i lutblandningen. Oljeinfusionen tar ett tag att bli klar, så det är bra att ha rejält med tid och tålamod.

 1. Börja med att plocka en rejäl näve våtarv och lägg den på en bricka eller tallrik i ett par timmar så att lite av vattnet försvinner och den börjar sloka – detta för att det inte ska komma för mycket vatten i oljan. Om man vill kan man torka plantorna helt innan man börjar, men då får man inte den härliga gröna färgen på den färdiga tvålen. 
 2. Hacka den slokande våtarven ganska grovt. Mät hur mycket det blev (i dl) och stoppa i en stor glasburk med lock. Sätt inte på locket än, däremot. 
 3. Häll olivolja över våtarven så att du får tre delar olja för varje del våtarv. Här använder vi volym snarare än viktmått, så har du 1 dl hackad våtarv häller du på 3 dl olivolja. 
 4. Ställ glasburken i vattenbad i en kastrull. Var noga så att inget vatten kommer i oljan, men sätt inte på locket på burken. Låt sjuda i ca. tre timmar – fyll på vatten om det behövs. Nu kommer olivoljan ha fått en mörkare grön färg av våtarven. Låt svalna helt. Jag lät min glasburk stå med våtarven i (och lock på) tills jag var redo att göra tvålen ett par dagar senare.

Att göra bastilletvål med våtarv

Bastilletvål är tvål som är gjord på olivolja (70 %) och kokosolja/-fett (30 %). Olivoljan gör tvålen mjuk och vårdande för huden, medan kokosoljan hjälper den att mogna snabbare och ger den stadga. Det är ett underbart och enkelt recept!

 1. Plocka lite mer våtarv och hacka grovt. Häll på kokande vatten och låt dra i några minuter innan du silar bort våtarven. Låt svalna helt – det här är det vatten du kommer blanda med lutet senare.
 2. Väg upp olivoljan du tidigare låtit våtarven dra i. I det som följer ger jag exempel på mängder, men om du vill använda upp all olja eller har mindre, så går receptet bra att anpassa.
 3. Smält 215 g kokosfett och blanda i 500 g olivolja med våtarv.
 4. Blanda 99 g lut med 200 g av din våtarvsinfusion. Infusionen, som har varit blekgrön, kommer att reagera med luten och bli gul. Detta är helt normalt. 
 5. Låt båda blandningarna svalna till ca. 32 grader. Oljeblandningen kan vara något varmare än lutblandningen när man börjar mixa dem, men som alltid vid emulsioner är det bra om de är så nära varandra som möjligt i temperatur.
   
 6. Blanda med mixerstav tills blandningen börjar spåra. Tillsätt ev. doft (jag valde eukalyptus/tall från Tvålköket). Tvålen kommer att få en ljusgrön ton av sig själv, men du kan naturligtvis välja att även tillsätta färgämnen.
 7. Häll i en form och låt stelna innan du skär upp den. Jag valde ett Pringles-rör som jag klätt med bakplåtspapper och lät det stå i kylskåpet för att inte tvålen skulle gå in i gelfas. 

Låt mogna i fem veckor innan användning – klart! 

Tänk på att den naturliga färgen som tvålen får av våtarven kan blekna i solljus, så vill du bevara den är det bra att förvara tvålen mörkt.

Fler recept och inspiration från Sara Lilja Visén

På Saras blogg Saras Tvålar hittar du fler recept och inspiration. Följ henne även på Instagram @visen.sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *