Massageljus – DIY recept med din favoritdoft

Upptäck massageljus, ett ljus som både sprider väldoft i rummet men dessutom används som massageolja. Två i ett!

Skäm bort dig själv eller din partner med ett härligt doftande massageljus. Att tillverka egna massageljus är lika enkelt till som att tillverka doftljus i en behållare.

Vad är ett massageljus?

Skillnaden mellan ett vanligt doftljus och massageljus är att tack vare mjuka oljor i blandningen smälter ljuset snabbare och man kan använda den smälta massan som varm massageolja. Det är också skillnad i mängden av doftolja.

Ett vanligt doftljus skapas med syftet att sprida doften i rummet, därför tillverkar man oftast ljus med ganska hög mängd doftolja. När det gäller massageljus då vill man hålla doftmängden på en behaglig nivå så att man kan både uppleva doften under tiden ljuset smälter massan och även under själva massagen.

Vilken doftolja ska man använda i massageljus?

Hur starka dofter man vill ha på sin kropp är väldigt individuellt och är man känslig mot doft då bör man testa mindre mängd doft. Det är också viktigt att man tillhåller sig till maxgränser av dosering av doftolja för hudvård så att produkten är säker för användning. Dessa är olika för olika doftoljor.

IFRAs gränsvärdena hittar under respektive dofts certifikat och det är klass 5A som handlar om produkter för kroppsvård. Vi rekommenderar att ha max 5% av doftolja i ett massageljus.

Däremot rekommenderar vi inte att tillverka massageljus med eteriska oljor. Dessa har ofta lägre rekommenderad gräns för användning i hudvård och olika kombinationer av eteriska oljor kan vara skadliga vid användning.

Recept massageljus med sojavax, mandelolja och kakaosmör:

Du behöver :

120 ml burkar håller cirka 100 gram vax. För att göra flera burkar kan du enkelt multiplicera receptet med antal burkar. För denna recept har vi testat 3 olika Stabilo vekar, Stabilo 5,6 ovh 7. Alla gav bra resultat men vi valde att gå på nr 6 i vår rekommendation.

Gör såhär:

  1. Centrera och häfta veken i botten av burken med en häftkudde eller gluedot.
  2. Smält oljor i ett vattenbad.
  3. Låt blandningen svalna till cirka 50 grader och häll i doftolja. Höga temperaturer kan förstöra doftoljan och den kan tappa sin kraft.
  4. Fördela massan mellan burkarna.
  5. Centrera veken med hjälp av en penna, grillpinne eller klädnypa.
  6. Låt stelna i 24 timmar.
  7. Njut av ditt massageljus.

Så här använder du ditt DIY massageljus:

Med detta recept blir den smälta ljusmassan inte lika varm som med ett vanligt ljus. Du kan därför hälla det smälta ljuset direkt i händerna.

Tänd ditt ljus ett tag innan massagen så det hinner smälta ner något.

Släck ljuset och häll ljusvaxet direkt i händerna (det är fortfarande varmt så var försiktig!) och använd det sedan för att massera dig själv eller någon annan.

Stort lycka till med ditt massageljus!

För mer inspiration och tips följ Tvålköket på Instagram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *