Säkerhet doftoljor för tillverkning av ljus, tvål och hudvårdsprodukter

dojtoljor säkerhet och användning

Vi fick en fråga från en av våra följare på Instagram gällande hormonstörande ämne i doftoljor. Låt oss titta närmare på ett förenklad och lättförståeligt sätt hur det ligger till med säkerhet på våra doftoljor men även maxgränserna vid tillverkning av olika produkter.

Observera att detta inlägg är kortfattad gällande olika regler och krav och lämpar sig i första hand för dig som tillverkar produkter för eget bruk hemma. Vill du tillverka produkter för försäljning då rekommenderar vi att du tar kontakt med en kemist som har kunskap i branschen och kan även säkerhetsbedöma dina slutprodukter.

dojtoljor säkerhet och användning

Regler för märkning av kemiska produkter

Det finns väldigt tydliga regler både internationellt och inom EU när det gäller klassificering och märkning av kemiska produkter (vilken doftolja är i sammanhanget). Det finns även olika databaser som hela tiden utvecklas och fylls på med relevant information gällande olika ämnen men även deras påverkan både på hälsa och miljö.

Fråga är komplex och för att besvara den behöver vi titta på olika delar både när det gäller doftolja som råvara eller kemisk produkt men även doftolja som ingrediens i olika kosmetiska produkter (som tvål eller hudvård). 

För dig som vill läsa mer och begrunda dig i frågan rekommenderar vi att gå in på Kemikalieinspektionens hemsidan www.kemi.se. Där finns det mängder med relevant information.

Vill du börjar tillverka din egna produkter till försäljning då kan du läsa på Läkemedelsverkets hemsida https://www.lakemedelsverket.se/

Alla våra doftoljor är klassificerade enligt EU-regler.

Klassifikationen men även farorna vid användning i ren form framkommer från säkerhetsdatabladen (SDS) för specifik doftolja. Det är från SDS vi får information om märkning av doftolja som sedan hamnar på etiketter för slutanvändare. Det är viktigt att poängtera härmed att dessa faror och varningar gäller doftolja (eller nån anna produkt) i sin rena form. När man sedan använder doftolja i tillverkning av sina slutliga produkter ändras koncentrationen och med det även riskerna. Tex. använder du kanske bara 1 % av doftolja i din hudkräm eller bodybutter.

Är doftolja hormonstörande?

Om nån specifik doftolja är hormonstörande är svårt att säga då det inte finns specifikation i säkerhetsdatabladet som gäller just det. Det finns dock många doftoljor som är skadliga vid förtäring eller kan orsaka allvarliga skador om dessa kommer i kontakt med ögon. Så när du hanterar doftoljor hemma var noga att följa det som står på flaskan, ha på dig skyddshandskar och använd aldrig doftolja direkt på huden. Häll aldrig ren doftolja i naturen eller i avloppet. 

SDS är ett dokument som fokuserar bara på farorna med användning av den rena produkten som dokumentet är kopplad till men det finns även verktyg och möjlighet att titta på rekommendationer när det gäller användning av doftolja i slutprodukten.

IFRA standarder – betydelse och i praktiken

Användning av doftämnen i kosmetiska produkter är reglerade och det finns tydliga krav som delvis framgår från IFRA standarder (IFRA står för International Fragrance Association).

Våra doftoljor möter IFRA standarder och branschens krav. Vilket i praktiken innebär att med varje doft följer rekommendationer på dess användning. Dessa rekommendationer framgår från IFRA certifikat som är ett dokument och ett verktyg i första hand för yrkesmässiga användare och kemister som jobbar med att säkerhetsbedöma kosmetiska produkter till försäljning.

gör egna badbomber recept

Hur mycket doftolja kan man använda?

Från certifikatet framgår maximala mängder av doftolja som kan användas i olika produkter beroende på produktens syfte. Till exempel gör man skillnad på produkter som kommer att sköljas eller stanna kvar på huden eller produkter för barn eller tandkräm. Det finns också maxgränser för produkter som inte är avsedda för användning i kosmetik utan till exempel i hemmet – som doftljus, rumsdoft eller tvättmedel.  

Det är viktigt att poängtera att dessa maxgränser är oftast väldigt höga och gäller för en specifik doft men man bör ta det som absoluta gräns. I verkligheten använder man betydligt mindre mängder.

När vi väljer ut doftoljor så ser vi till att dessa är formulerade så dessa kan användas i olika produkter utan större begränsningar och kan användas i rad olika produkter.

Så mycket doftolja kan man använda i olika produkter

För att underlätta har vi generella rekommendationer på maximal användning av doftoljor i olika produkter enligt nedan:

  • 0,5 – 1% – produkter som stannar kvar på huden, till exempel bodybutter eller kroppskolja.
  • 3% – produkter som sköljs av huden, till exempel tvål, schampo, body wash.
  • 8 % – doftljus
  • 20% – rumsdoft

Dessa rekommendationer baseras på vår erfarenhet och som en förenklad utgångspunkt för dig som är nybörjare. Vi rekommenderar att du testar dig fram och hittar dina egna recept som fungerar specifikt för just dina produkter i kombination med råvaror du använder.

,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *