Två enkla recept på kallrörd tvål |DIY | Tvålköket

Intresse för att tillverka egen tvål från grunden har blivit stort det senaste åren och vi ser tydlig ökning av intresset i dessa pandemitider då man spenderar mer tid hemma och det går åt mycket tvål.

Att tillverka egen tvål från grunden kräver lite förberedelse, framför allt att man har läst på och förstått processen. Kallrörd tvål är både roligt och lite utmanande att ta sig an, perfekt för dig som vill ta ditt tvålmakande till nästa nivå.

kallrörd tvål i form av blommor.
Kallrörd olivtvål som fått stelna i en vacker blomform.

Dessa två enkla tvålrecept riktar sig till dig som har läst vår gundinstruktion om hur man gör egen tvål från grunden.

Vi vet att det är mycket att ta in när man hittar ett nytt roligt intresse och att man gärna vill komma igång snabbt. Därför är det bra om man inte krånglar till det som nybörjare inom tvåltillverkningen.

Man kan börja med enkla råvaror och dessa recept har vi skapat med endast tre grundingredienser så att du snabbt och hyfsat enkelt ska kunna komma igång och skapa din egen kallrörda tvål!

Bastilletvål olivtvål recept

Recept Kallrörd 100% Olivtvål eller Castilletvål

  • 500 gram olivolja
  • 150 gram vatten
  • 66 gram natriumhydroxid
  • 30 gram doft om sådan önskas (vi har 15 gram tea tree eterisk olja och 15 gram rosmarin eterisk olja).

Olivolja ger väldigt mild och mjuk tvål. Det är vanligt att man rekommenderar att lagra olivtvål i cirka 6 månader innan användning. Har man stor mängd vatten i receptet kan det ta flera dygn innan tvålen blir tillräckligt hård för att ens kunna ta ut den från formen.

Det går snabbt att röra ihop din tvål med mixerstav.

I denna recept har vi reducerat vattenmängden vilket gör att tvålen stelnar snabbare. Flytande oljor brukar ge mjuka och lite lätt slemmiga tvålar därför tycker vi att man kan dra ner även på överfettingen i tvålreceptet. Denna recept är räknad med överfettning på 2%.

Det innebär att endast 2% av oljorna i tvålen kommer att finnas kvar oförtvålade (det är nog vanligast att man håller sig till cirka 5%).


Enkelt recept på kallrörd Städ och disktvål med kokos

  • 500 gram kokosfett
  • 150 gram vatten
  • 93 gram natriumhydroxid
  • 15-30 gram doft efter önskemål (våran är doftfri)

Denna recept är räknad med 30% vatten av oljornas vikt. Det är reducerad mängd för att tanken med tvålen är att den ska vara hård med mycket bra rengörnningsegenskaper. Vi har också reducerat fettmängd till -2% för att vara säker att tvålen har inga rester av oförtvålade oljor kvar som kan lämna spår på disk eller ytor man har använt tvålen till.

Städ och disktvål. Kallrörd.

Denna tvål i motsatsen från dom andra kan man börja använda i princip direkt den har stelnat men säkrast efter 24 timmar. En tvål utan oförtvålade oljor kan upplevas väldigt uttorkande, därför kan det vara bra att använda skyddshandskar när man använder denna tvål vid städningen.

städtvål städhandskar

Mer inspiration och tips

Massageljus – DIY recept med din favoritdoft

DIY – gör dina egna vaxkakor med ljuvlig doft

DIY – Gör egen tvål av våtarv

Följ Tvålköket på Instagram för inspiration

3 tankar om “Två enkla recept på kallrörd tvål |DIY | Tvålköket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *